Afbeelding

Brasa Dei Festival krijgt nieuwe dimensie in Utrecht

De ‘Dag van de Omhelzing’, in het Surinaams bekend als ‘Brasa Dei’, krijgt vanaf dit jaar een nieuwe dimensie in Utrecht. Stichting Brasa Dei en Muziekcentrum TivoliVredenburg Utrecht organiseren op 29 oktober 2017 het Brasa Festival.

In 2015 werd de eerste editie van het festival geïntroduceerd, met een link naar 40 jaar onafhankelijk Suriname. Bedoeld als start van dé nieuwe generatie van Brasa Dei, na het tijdperk in de jaren ’70 tot medio ’80 zoals het werd gevierd in de Jaarbeurs Utrecht. In 2016 werd het festival op 6 november georganiseerd. Desondanks bleef de associatie van de naamgeving van dit festival - door 1 woord (dei = dag) – gericht op de viering van de onafhankelijkheidsdag van Suriname op 25 november 1975. Tijd om meer onderscheid te maken. En aan te geven dat de stichting met meer bezig is dan een braderie of de onafhankelijkheidsviering.

Cultuurpodium Brasa Festival = Brasa Dei 2.0

Stichting Brasa Dei is de initiatiefnemer van de nieuwe generatie van de ‘Dag van de Omhelzing’. Het Brasa Festival is een cultuurpodium die mogelijk maakt een programmering voor een breed publiek samen te stellen, waar kunst en cultuur centraal staat. Opkomende talenten en (semi-)professionele artiesten staan bij dit cultuurevenement in de schijnwerpers. Ze krijgen de kans krijgen om vanuit hun bi-culturele achtergrond, invulling te geven aan acts en vernieuwende art performance.

Bezoekers van het Brasa Festival op 29 oktober worden getrakteerd op optredens van o.a.:

Rolf Sanchez, Black Harmony, La Fiesta, Little Champs Brothers, Denise Jannah’s Soul Train, The Beatles of Bollywood, Swareed, Orville Breeveld, Master Blaster, Dana Fung Loy. Ook diverse optredens van dansscholen uit Utrecht (InfluenceZone), Nieuwegein (Beatz) en Amsterdam (Unity Amsterdam).

“Op het Brasa Festival Utrecht maakt men kennis met een ‘smeltkroes van wereldmuziek’. Een cultuurpodium waar een mix van o.a. kaseko, bollywood songs, calypso, latin, baithak gana, r&b, salsa, soul en (suri-)pop samenkomt, die zijn verwerkt in zang, muziek, voordracht, dans en literaire optredens van een nieuwe generatie talent en (semi-) professionele artiesten op verschillende podia. Om dit te benadrukken wordt Brasa Dei Festival vanaf editie 2017 daarom Brasa Festival Utrecht.”, aldus Robert Ramdas, voorzitter stichting Brasa Dei.                                                                                                                                                                     

“TivoliVredenburg is blij met de samenwerking met stichting Brasa Dei. Het Brasa Festival Utrecht is een nieuw cultuurfestivalconcept dat geschikt is voor een breed publiek, van jong tot oud. Hiermee hebben we in Utrecht een bijzondere aanvulling op onze programmering.”, aldus Sytse Wils Programmamanager TivoliVredenburg.

Over stichting Brasa Dei

Stichting Brasa Dei zet zich in voor het bevorderen, aansporen en organiseren van activiteiten die de sociale en artistieke samenhang tussen verschillende culturen, met name Surinaamse Nederlanders, in Nederland versterkt. Eén van de activiteiten is het organiseren van het Brasa Festival.