Afbeelding

The Hague African Festival: Den Haag is ook van ons

The Hague Afri…

“Zie je het al voor je?” vraagt George Duncan, de Ghanese directeur van The Hague African Festival. “Een koor van 32 witte Nederlandse mensen die allemaal in het Ugandees staan te zingen en swingen in de Kloosterkerk, onder leiding van een Ugandese dirigent. Dat is toch bijzonder?”

Het grootste Afrikaans georiënteerde evenement in Den Haag viert dit jaar haar tiende lustrum. “We pakken extra groot uit, met een mooi festival, waarin wat actueel is aan muziek en cultuur in Afrika, hier neergezet wordt,” zegt Duncan.

Het festival waarvan het hoogtepunt losbarst op 15 juli in het Zuiderpark, moet laten zien dat Afrika in beweging is en dat de indruk die heerst over het continent niet klopt.

“Technologisch is Afrika een inhaalslag aan het maken, maar ook op cultureel vlak is er veel te halen. En dat dringt vooral daar door; Afrikanen worden steeds meer bewust van wat in Afrika leeft en niet zozeer alleen in eigen land. De jonge generatie heeft door dat er voor hen meer te halen is door te focussen op het gehele continent. Afro-dans stijlen bijvoorbeeld …  Senegalezen dansen de asonto uit Ghana en Nigerianen dansen de kelele uit Tanzania. En de diaspora neemt dat ook over. Het gaat in de clubs hier allang niet alleen meer om hiphop uit Amerika. En ze nemen ook anderen daarin mee. African dance is de trend,” zegt Duncan.

“Mensen gaan er vaak aan voorbij dat Afrika niet een land is maar een continent. Alles vanaf Marokko tot Zuid-Afrika is voor ons Afrika. Daarbinnen hebben we gekeken wat actueel is en dat nemen we mee in de programmering,” zegt hij.

The Hague African Festival strikte populaire Afrikaanse artiesten, maar ook artiesten van Afrikaanse origine in Nederland voor de tiende editie. Duncan noemt Oké Sène uit Senegal, Refugee All Stars uit Sierra Leone, de Nederlands Kameroense jazz-zangeres Ntjam Rosie en Amarty, een populaire Ghanees Nederlandse afro-beat artiest uit Amsterdam. Dit muzikale aanbod omlijst de Afrikaanse markt in het Zuiderpark. “Afrikaans eten, Afrikaanse wijn, Afrikaans bier, Afrikaanse mode … we presenteren zoveel mogelijk Afrikaanse producten. Afrika staat centraal.” 


"We gaan het allemaal een beetje Afrikaans kleuren daar. Laten zien dat Scheveningen ook van Afrikanen is. Dat heel Den Haag ook van Afrikanen is.” 


Duncan die zichzelf een trotse “HaGhanees” noemt, bracht The Hague African Festival in 2008 naar Den Haag uit Delft, waar het enigszins uitgeblust was geraakt. “Ik ben blij dat Den Haag ons heeft omarmt. Het was meteen een succes,” vertelt hij.

“We hadden duizenden bezoekers; een mooie mengeling van de vele culturen van Den Haag. Precies zoals we dat voor ogen hadden. We proberen een ander beeld van Afrika neer te zetten, van een continent dat rijk is aan cultuur en dat zich ontwikkelt. En daarbij mensen van verschillende culturen bij elkaar te brengen om te genieten van muziek uit Afrika. De afgelopen negen edities hebben getoond dat dit niet persé Afrika liefhebbers zijn. Daar ben ik wel trots op eigenlijk; dat The Hague African Festival ook altijd mensen kon interesseren die niks weten van Afrika.”

Een fototentoonstelling “African Art Expo” die samen met Stichting Topaze wordt opgezet van 2 tot 16 juli in het Atrium van het Stadhuis, vertelt het verhaal van de afgelopen 10 jaar. Het optreden van Kioso Kyuwenda, het Nederlandse koor met de Ugandese dirigent Boaventura Gouveia, vindt plaats op 1 juli. “Dit optreden vind ik trouwens persoonlijk een mooi voorbeeld onze cross culture initiatieven. Een statige kerk in Den Haag waar klassieke muziek harmonisch samenvloeit met Afrikaanse cultuur,” zegt Duncan.


Den Haag kleurt Afrikaans

  • The Hague African Festival viert dit jaar haar tiende lustrum. Het festival dat het bruisende Afrika naar Den Haag brengt, brengt de hele stad tot leven van 30 juni tot 16 juli.
  • Africa On The Beach; Afrikaanse Braai in Scheveningen, op zondag 17 juni 2018
  • African Movies; in samenwerking met het Filmhuis, de vertoning van twee Afrikaanse films -Kalushi en Burnikabe Rising-, op 30 juni 2018
  • African Gospel; optredens in de Kloosterk, door onder anderen het koor Kioso Kyuwenda onder leiding van Ugandese dirigent Boaventura Gouveia, op 1 juli 2018
  • African Art Expo; fototentoonstelling met beelden van 10 jaar The Hague African Festival, van 2 Juli tot 16 juli 2018
  • Africa In The Park; optredens, braderie 

Duncan is het meest enthousiast over de samenwerking met Scheveningen, waar The Hague African Festival op zondag 17 juni onderdeel is van Feest aan Zee, de viering van 200 jaar Scheveningen. “We houden op het Aloha strand een Afrikaanse Braai, met Afrikaanse muziek. Een leuk feestje. We gaan het allemaal een beetje Afrikaans kleuren daar. Laten zien dat Scheveningen ook van Afrikanen is. Dat heel Den Haag ook van Afrikanen is.”

Dit artikel verscheen op dinsdag 29 mei 2018 ook in AD Haasche Courant