Marvin

Berichten van deze auteur

Verene Shepherd, de Jamaicaanse VN onderzoeker die zich in 2013 uitsprak tegen zwarte Piet, ontvangt nog steeds haatmail van Nederlandse pro-pieters.

De Nationale Herdenking van het Nederlands slavernijverleden in het Oosterpark te Amsterdam vindt vanaf 2018 als vanouds op 1 juli plaats. De Landelijke Beweging voor een Waardige Nationale 1 juli Herdenking (LBWN1juliH) heeft overeenstemming bereikt met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), over de impasse die hieromtrent bestond.

Met grote zorg en verontwaardiging heeft het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden (NiNsee), via de pers, kennisgenomen van het feit dat Sylvana Simons op 18 november jl. thuis is lastiggevallen door als zwarte Piet verkleedde actievoerders. 

Mijn geruststelling bij oude achterhaalde opa’s als Hiddema? Dinosaurussen zijn niet van dit tijdperk. Alleen krijg ik de tijd die ik besteedde aan dit stuk niet terug.

Op 5 december vieren veel Nederlanders traditiegetrouw Sinterklaas. Zwarte Piet is voor velen onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaasfeest, maar tegelijkertijd steeds vaker onderwerp van maatschappelijke discussie. Wat is er in de loop der tijd eigenlijk veranderd aan deze figuur? Professor Alex van Stipriaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam vertelt erover tijdens zijn lezing over Zwarte Piet in historische context op zondag 17 december om 15.00 uur.

Een aantal maanden geleden barstte er in België een nieuwe, zoveelste discussie los over het koloniale verleden met DR Congo. Aanleiding hiervoor was de ontstane ophef over het standbeeld van oud Koning Leopold II wiens koloniale missie naar schatting meer dan 10 miljoen Congolezen het leven heeft gekost. 

Uit een poll die Feestwinkel360 hield onder 5.000 respondenten, bleek dat ruim 18 procent ervoor pleit om Zwarte Piet kostuums uit het assortiment te halen. Reden genoeg om te stoppen met de aanstootgevende kostuums.   zet hiermee een moedige toon aan. 

Mijn naam is Jerry Afriyie. Ik ben vader van twee prachtige kinderen, een zoon en een dochter. Nu ze rond dezelfde leeftijd zijn als ik toen was, wil ik voorkomen dat zij ook gediscrimineerd worden. Ik wil hun de negatieve ervaring van mij en velen met de racistische figuur zwarte piet besparen.

Het Openbaar Ministerie vervolgt acht personen voor het plaatsen van discriminerende teksten op internet over anti-zwarte piet-demonstranten. Dit meldt de anti racisme beweging Kick Out zwarte Piet in een persbericht.

Vanaf zondag 26 november is bij The Black Archives de nieuwe tentoonstelling ‘Zwart & Revolutionair: Het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud’ te bezichtigen in Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam. Het archief bevat meer dan 4.000 items boeken rondom zwarte geschiedenis in Nederland.

Ik heb gehuild om een wereldWaar ik niet welkom ben

Zondag, een dag nadat anti-zwarte Piet demonstranten de toegang tot Dokkum werd ontzegd, leek het wel alsof ik ‘whack-a-mole’ aan het spelen was; weet je wel, dat spelletje op de kermis waar er telkens een nieuwe mol verschijnt die je de grond in moet slaan.

Dit keer staat Zwart onder Oranje in het teken van solidariteit en hebben wij gekozen voor drie verschillende thema’s. Bij elk thema zal er een spreker een paneldiscussie inleiden, waarbij ook ruimte is voor een gesprek met het publiek.

In deze TALK gaat de Curaçaose beeldend kunstenaar Tirzo Martha in gesprek met kunsthistoricus Adi Martis en het publiek over de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof. In het bijzonder gaan ze in op het verhaal van Sideron, die als 8-jarige jongen in slavernij uit Curaçao werd meegenomen naar Nederland, om cadeau gegeven te worden aan stadhouder Willem V.

De voorstelling ‘1862, Plantage Strubbelingen’, over het naderende ‘einde’ van de slavernij in Suriname wordt op zondag 26 november om 13.00uur vertoond in Zuidplein Theater in Rotterdam. “Opnieuw, vanwege de grote belangstelling,” schrijven de producenten in een persbericht.

 

Stichting EducatieStudio lanceerde vorige maand het project Gastcolleges Hedendaags Burgerschap Slavernij en jij, waarin leerlingen van Groep 7 en Groep 8 meepraten over de beladen bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis: wat is slavernij? Wat is er nog over van slavernij?

Politicus Iwan Leeuwin van de Fractie FIL, Bestuurscommissie van het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Dit kondigde hij vandaag aan.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zegt in overleg te zijn met een advocaat dat haar vreedzame protest voor een inclusief sinterklaasfeest en een racismevrij Nederland niet heeft kunnen plaatsvinden vandaag in Dokkum. "We zijn boos en teleurgesteld," zegt de organisatie in een persbericht waarin het zegt zich te beraden op vervolgstappen.

Lyvomedia vormt een select gezelschap mannen die in gesprek gaan over het onderwerp 'man'. Hoe hebben wij als mannen onze opvoeding naar onze manhood eigenlijk ervaren? Wat betekent vaderschap voor ons? Zijn we ons wel bewust van de privileges dat man-zijn met zich meebrengt?  Vandaag het perspectief van uitgever en journalist Marvin Hokstam.

Click op t, doe de poll en stem tegen Zwarte Piet pakken!

Pagina's